torsdag 22. november 2012

Nan Goldin

Nancy "Nan" Goldin er en kjent amerikansk kunstfotograf. Hun er mest kjent for sine personlige fotografier. Hun fotograferer innen retningen realismen. Hun tar bilder av realistiske ting og ekte hendelser.

Hun vokste opp i en jødisk middelklassefamilie i Boston. Hun ble introdusert fotografi da hun var 15 år av en lærer på en skole i Boston. Hun startet å fotografere etter at søsteren begikk selvmord. Hun fotograferte i hovedsak for å ikke glemme. Hun begynte å ta bilde av folk rundt seg, det var hennes måte å holde dem i live på.
De første fotografiene hun viste fram var fra det homoseksuelle og transvesittmiljøet i Boston. Fotografiene fra rundt 1980-1986 er en del av serien The Ballad of Sexual Dependency. Disse bildene var svært personlige. De viste narkotikamisbruk, fester og voldelige parforhold osv.
Siden 1995 har hun vært svært opptatt med å fotografere undergrunnskulturer i Tokyo, bokprosjekter, landskapsbilder fra Italia og fotografier rundt familieliv.

Ryan in the tub, Provincetown, Mass. 1976
Hentet fra http://visualarts.slowcentury.com/post/86796415/the-ballad-of-sexual-dependency
Jeg tror ideen bak dette bildet var å få fram narkotika eller sykdom. Gutten ser ikke sunn ut i det hele tatt, og man kan se på ansiktet hans at han ikke er lykkelig. Han ser også veldig tynn ut. Her har hun brukt lyset til å få fram den ene siden av ansiktet. Hun viser oss den mørke siden av narkotika og sykdom. Alt det vi ikke ser. Det er det hun tar utgangspunkt i i alle bildene hun tar. Altså realismen. 

Nan and Brian in bed, New York City 1983
Hentet fra http://visualarts.slowcentury.com/post/86796415/the-ballad-of-sexual-dependencyMan ser tydelig at dette bildet handler om narkotika og voldelige parforhold. Man kan se frykten i øynene på Nan, måten hun ligger sammenkrøllet på og hun trekker seg tilbake. Her er det litt lys mørk kontrast. Ansiktet og armen til Brian er veldig lyst i forhold til resten av bildet. Det er det man legger merke til først. Han er også i det gylne snitt, og Nan er i et interesepunkt. 

Jimmy Paulette and Tabboo!, NYC, 1991
Hentet fra http://www.artitude.eu/?p=articolo&categoria=pillole&id_pill=164&titolo=Nan-Goldin-(1953)
Her ser man et av bildene hun tok av transvesittmiljøet og homoseksuelle i New York. Man ser med en gang at det er transvesitter hun har fotografert, og ut i fra hvordan han ene står og holder på han andre kan man gå ut i fra at de er homoseksuelle. Hun prøver å vise oss andre dette miljøet, få det ut i fra mørket. På denne tiden var det ikke så akseptabelt å være homoseksuell, men hun tok bilde av dette miljøet og viste det til verden.
Hun har brukt lys mørk kontrast. Den lyse huden mot den mørke. Bakgrunnen er også veldig mørk i forhold til den lyse mannen. De blodrøde leppene er også en kontrast til den grønne veggen.
Jeg syns dette bildet fokuserer på at man kan være hvem man vil. Vil man være transvesitt kan man være det, og er man homoseksuell så er det ikke noe galt i det.

http://no.wikipedia.org/wiki/Nan_Goldin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar