torsdag 20. september 2012

Lukkertid

I dag lærte vi om lukkertid. Lukkertid er en innstilling vi bruker når vi vil bestemme hvor mye bevegelse det skal være i bildet. Altså hvor lenge blenderåpningen skal være oppe. Jo lenger lukkertiden er oppe, jo lysere blir bildet fordi mer lys slipper inn til blenderåpningen.
Hvis vi har kort lukkertid fryser vi bildet, vi fryser bevegelsen. Den bruker vi når vi vil fange et øyeblikk. Når vi hopper for eksempel.
Når vi har lang lukkertid blir det mye bevegelse i bildet, og det bruker man hvis man vil vise bevegelsen som skjer. For eksempel når en bil kjører forbi.

Har man en kort lukkertid kan det være lurt og stille litt på ISOen fordi den slipper ikke så mye lys inn når den er kort. Det samme kan du gjøre når du har lang lukkertid sånn at den ikke slipper inn for mye lys.

Her har jeg brukt lang lukkertid, 1 sekund. Trine og Irmelin sprang mot hverandre mens jeg tok bildet. Man kan så vidt se dem, og man ser bare to spøkelsesaktige skikkelser på bakken. Ettersom at jeg ikke hadde stativ til å ha kamera på ble omgivelsene rundt også litt skurrete. 

Her hopper Trine og Irmelin. Lukkertiden er på 1/50 dels sekund. Her viser bevegelsen litt. På disse bildene har jeg ikke stilt på ISOen så de ble litt for mørke.

Her er lukkertiden på 1/400 dels sekund. Man kan se at håret til Trine fryser i det hun kaster på det. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar